In de winter meer kleur in je tuin dankzij de wintergroene border
Het hele jaar door geniet je van alles wat groeit en bloeit in je tuin. Je geniet van vaste planten die trots hun kleur en bloemenpracht aan je laten zien of van fraai blad met mooie nerven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dieren- en insectenleven, want ook dat is vaak genieten. Denk maar eens aan de prachtige vlinders, bijen en libellen die je tuin met een bezoek vereren. Hoe anders is dit in de winter. Verreweg de meeste vaste planten genieten dan van hun winterslaap en zijn bovengronds afgestorven. Dat is even saai zeg. Of toch niet? Nee, zeker niet, maar dan moet je wel kiezen voor een wintergroene border. Dit is een border die bestaat uit een mix van bladhoudende en wintergroene planten.
Bladhoudende planten
Lang niet alle vaste planten verliezen gelukkig hun blad in de winter. De planten die hun blad behouden scharen we in de categorie ‘bladhoudende planten’. Het is een misverstand om te denken dat alle bladhoudende planten groen blad hebben. Er zijn genoeg van deze vaste planten, waaronder veel siergrassen, die juist blad hebben dat anders van kleur is. Denk hierbij aan roodachtig, grijs of zelfs blauwachtig blad. Het is juist dit blad dat deze planten zo bijzonder maakt en in de winter kleur geeft aan je border. Een voorbeeld? Festuca glauca, ook wel Blauw schapengras genoemd.
Wintergroene planten
De bladhoudende planten waarvan het blad wel groen blijft in de winter, brengen we onder in de categorie ‘wintergroene planten’. Een andere benaming voor deze planten is ‘groenblijvende planten’. Ook deze planten doen het erg goed in de winterborder. Het mooie groen van het blad is dan vaak een mooi contrast met de omgeving. De Kerstroos (Helleborus) is een goed voorbeeld van een wintergroene vaste plant.
Onderhoud van de winterborder
Zowel bladhoudende als wintergroene vaste planten vragen weinig tot geen onderhoud in de winter. Lekker makkelijk dus en ze delen graag hun pracht en praal met je. Overigens niet alleen in de winter, maar het hele jaar door. Slechts enkele planten vragen om onderhoud dat zich vaak beperkt tot het hele vroege voorjaar. Zo is het verstandig om bepaalde soorten siergrassen kort(er) te knippen om te voorkomen dat ze later in het seizoen gaan woekeren. En heb je lavendel in je winterborder staan? Knip deze dan ook al vroeg in het voorjaar terug om te voorkomen dat ze gaan verhouten.
Ziet je tuin er in de winter saai en grauw uit? Tsja, daar word je natuurlijk niet vrolijk van. Met een paar wintergroene of bladhoudende planten geef je ook in de winter kleur aan je tuin. Dus weg met die saaie wintertuin!