Waar veel planten zich in het najaar voorbereiden op hun ‘winterslaap’, laten herfstasters zich in deze periode juist van hun beste kant zien. Deze planten bloeien volop in het najaar en zijn mede daardoor populaire en graag geziene gasten in de tuin. Maar ook op het terras of balkon is het genieten van deze veelzijdige herfstbloeiers, want ook in potten of bakken doen herfstasters het goed.
Herkomst van herfsasters
Hoewel herfstasters volledig ingeburgerd zijn in ons land, komen deze planten hier van nature niet voor. Noord-Amerika is het gebied van herkomst van deze planten. Ze hebben zich goed aangepast aan de Europese weers- en klimaatomstandigheden en hebben zich ontwikkeld tot een vaste waarde in de Nederlandse tuinen. Wist je dat er wel meer dan 200 verschillende soorten herfstasters zijn? De kleinste variant wordt ongeveer 20 cm hoog, terwijl de grootste een maximale hoogte van wel 150 cm kan bereiken. De stevige stengels herbergen bovenop fraaie bloemen, die in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar zijn. Bekende soorten herfstasters zijn de Aster novae angeliae Purple Dome en de Aster novi belgii Marie Ballard. Herfstasters dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin, want ook in het najaar weten vlinders en bijen deze planten heel goed te vinden.
Geliefde plek van herfstasters
Je kunt herfstasters het hele jaar door in de tuin zetten. Het najaar is echter bij uitstek geschikt om deze planten een plek in je tuin te geven. De planten staan dan in bloei en zo kun je gemakkelijk zien of de planten op de gekozen plek goed tot hun recht komen. Je doet herfstasters een groot plezier door ze een plek in de volle zon of halfschaduw te geven. Wat de bodem betreft hebben ze een voorkeur voor losse, voedzame grond. Herfstasters vragen nauwelijks onderhoud. Vrijwel het enige werk dat je aan deze planten hebt, is in het voorjaar de dode stengels wegknippen.
Makkelijk te combineren planten
De veelzijdigheid van herfstasters wordt duidelijk als je ze combineert met andere planten. Bloeiende herfstasters vormen in de border een fraaie combinatie met bijvoorbeeld geraniums, monnikskap en zilverkaars. Maar laat ook zeker je eigen fantasie en creativiteit de vrije loop. Maak bijvoorbeeld een perk of border van verschillende soorten herfstasters. Wissel af met kleur, varieer in hoogte, combineer asters met grote bloemen met asters met kleine bloemen en creëer zo je eigen unieke aster-border.
Ook de combinatie met siergras is er eentje die gezien mag worden. Siergras heeft een ietwat frivole, ‘losse’ vorm die uitstekend past bij de wat meer ‘formele’ vorm van een herfstaster. Siergrassen die een goede combi vormen met herfstasters zijn onder andere Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’, Molinia arundinacea Windspiel en fakkelgras.
Tips en aanraders van vastetuinplanten.nl
- Heb je een kleine tuin? Kies dan voor asters die laag blijven. Wanneer deze planten in bloei staan, geniet je van een ‘tapijt van bloemen’.
- Herfstasters zijn bijzonder sterke planten. Zo voelt de Aster ageratoides Ashvi zich overal thuis, net zoals dit geldt voor de Aster ageratoides Stardust. Ook de Aster ageratoides ‘Asran’ die max. 80 cm hoog wordt en blauwpaars bloeit in oktober is sterk en een lust voor het oog.