We hebben helaas niet allemaal de luxe van een grote achtertuin. Maar wist je dat je van de gevel ook een hele groene plek kan maken? Zo’n geveltuin is een stukje tuin tegen de gevel, vaak bij de voordeur aan de openbare weg, wat je heel gemakkelijk zelf kan onderhouden. Daarbij ziet het er ook nog eens hartstikke gezellig uit! Het maken van een geveltuin is heel simpel. We leggen het je uit.
Tegeltuin
Stel je voor: een saaie strook tegels langs je gevel, die eigenlijk alleen maar dient als plek voor vuilnisbakken en fietsen. Dat kan anders! Een geveltuin transformeert deze nutteloze ruimte in een bruisende oase van groen. Het idee is simpel: vervang de tegels door aarde en plant er wat groen in. Voilà, je eigen stukje natuur midden in de straat.
Waar begin je?
Het aanleggen van een geveltuin is een fluitje van een cent. Allereerst verwijder je een rij stoeptegels langs de gevel van je huis. Vervang het zand door goede tuinaarde en je bent klaar om te planten! Kies voor vaste planten, zoals hosta’s en hartlelies, die passen bij de omstandigheden in jouw tuin. En geen groene vingers? Geen probleem! Verderop in dit artikel delen we handige tips voor onderhoud.
Welke vaste planten kies je voor een geveltuin?
In een geveltuin kun je verrassend veel vaste planten kwijt. Je kunt bijvoorbeeld uitpakken met een mix van zomer- en herfstbloeiende vaste planten, bladplanten, siergrassen en wintergroene planten. Daarmee creëer je een levende tuin die alle seizoenen prachtig is. Hou je meer van een minimalistische uitstraling, kies dan voor één kleur of één plantensoort.
Kies voor vaste planten die passen bij de omstandigheden in jouw tuin: zon, halfschaduw of schaduw. Hartlelie (Hosta), dikkemanskruid (Pachysandra) en elfenbloem (Epimedium) bloeien goed in de schaduw. Maar op onze webshop vind je er nog veel meer.
Waarom een geveltuin?
Een geveltuin ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook tal van voordelen. Ten eerste, het zorgt voor schonere lucht doordat planten CO2 opnemen. Daarnaast biedt het verkoeling in warme steden en heeft het een positief effect op de luchtkwaliteit. Bovendien creëert het meer leefruimte voor insecten en vogels, wat de biodiversiteit ten goede komt. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt een geveltuin ook geluiddempend en isolerend voor je huis. Kortom, een win-win situatie voor mens én natuur!
Tips & inspiratie
Kies voor vaste planten die passen bij de omstandigheden in jouw tuin: zon, halfschaduw of schaduw. Hartlelie (Hosta), dikkemanskruid (Pachysandra) en elfenbloem (Epimedium) bloeien goed in de schaduw. Maar op onze webshop vind je er nog veel meer.
Ben je geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met een geveltuin? Hier zijn nog wat handige tips:
● Informeer bij de gemeente over eventuele regels voor geveltuinen.
● Ook een garage of schuur langs de straat kan wel wat groen gebruiken.
● Betrek je buren bij je plannen! Samen maak je de buurt groener en gezelliger.
Kortom, met een geveltuin tover je een grauwe straat om in een groene oase. Dus waar wacht je nog op? Haal die tegels weg en laat de natuur haar werk doen.