Veel van de planten die in je tuin staan, zijn vaste planten. Dit zijn de planten die elk voorjaar weer ontwaken uit hun winterslaap en dan opnieuw uitlopen. Van vaste planten geniet je dus meerdere jaren op rij, omdat ze een levensduur hebben van meer dan twee jaar. Vaste planten zijn bovendien te herkennen aan het feit dat ze kruidachtig zijn. Met andere woorden, ze zijn ‘zacht’. Dit in tegenstelling tot bomen en struiken die houtachtig en daarmee ‘hard’ zijn. De verscheidenheid aan vaste planten is bijzonder groot. Zo zijn er vaste planten:
- die zeer aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen
- die uitstekend te gebruiken zijn in de keuken vanwege hun aromatische eigenschappen. De dropplant, waar je heerlijke thee van zet, is hier een goed voorbeeld van
- die niet alleen winterhard, maar ook wintergroen zijn
- die zelfs in de winter je verrassen met prachtige bloemen. Zo is de Helleborus een goed voorbeeld van een vaste plant die in de winter bloeit
- waarvan de bloemen heel geschikt zijn om op de vaas te zetten
Veel mensen gaan er vanuit dat herfst en winter niet de meest geschikte periodes van het jaar zijn om vaste planten te kopen. De gedachte hierachter is dat zij zich afvragen of de planten wel in goede conditie zijn in deze jaargetijden. En er is twijfel of de planten die je in herfst en winter koopt nog wel leven op het moment van aankoop.
Vaste planten koop en plant je het hele jaar door
Hoewel het best begrijpelijk is dat mensen denken dat je vaste planten vooral in het voorjaar en zomer moet kopen, is dit toch echt een misvatting. Natuurlijk, een plant ziet er in het voorjaar of in de zomer in de meeste gevallen op zijn best uit. En dat dit uitnodigt tot kopen is natuurlijk heel begrijpelijk. Bovendien is het zo dat je in elke advertentie van vaste planten, de planten alleen op hun allermooist gefotografeerd ziet. Dus vol in het blad en uitbundig bloeiend. De praktijk leert dat je de planten vrijwel nooit in deze hoedanigheid koopt, zeker niet in het najaar of in de winter. Daar heb je als tuinliefhebber niet op gerekend, waardoor het logisch is dat je misschien twijfelt aan de kwaliteit.
In de winter gaan vaste planten in ruste en in het najaar bereiden de planten zich hier op voor. Ze hebben alle energie nodig om de koude winterperiode door te komen. Daarom sterven veel soorten bovengronds af en slaan ze essentiële voedingsstoffen op in de wortels om daar hun energie uit te halen. Het lijkt hierdoor dat je een ‘dode’ of ‘ten dode opgeschreven’ plant koopt, maar laat je niet in de luren leggen. De plant leeft en kan gewoon, net als in elk ander jaargetijde, direct in de grond gezet worden.
Enige uitzondering
De enige uitzondering hierop is als het vriest, want dan moet je juist even wachten met aanplanten. In het voorjaar zal de plant, die bij aankoop dood leek, je verbazen door al vroeg uit te lopen met nieuw blad, nieuwe stengels en prachtige bloemen. Niet te diep in de grond zetten en bemesten in het voorjaar geeft de plant een kickstart. Je kunt de vaste planten in je tuin in het najaar kort snoeien. Zo ziet je tuin er netjes en opgeruimd uit tijdens de winter. Dit is niet per se nodig, want weet dat afgestorven blad nuttig is voor het insecten en dierenleven in je tuin. Bijvoorbeeld als schuilplaats en bescherming. Verwijder afgestorven blad en plantenresten dan ook bij voorkeur pas in het voorjaar. En koop gerust je vaste planten in het najaar of de winter. Wist je bijvoorbeeld dat het najaar het ideale plantseizoen is?