Het is een misverstand om te denken dat vaste planten geen verzorging of onderhoud nodig hebben. Dit wordt een enkele keer gesuggereerd, maar als deze vlieger al op gaat, dan is dit maar voor een zeer beperkte groep vaste planten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je handen vol hebt aan de verzorging van de vaste planten in je tuin. Verreweg de meeste redden zich prima en vragen slechts af en toe om een klein beetje hulp van je. We geven je graag een aantal praktische tips om je te helpen bij de verzorging van je vaste planten.
Een goed begin is het halve werk
In de winter zijn vaste planten in ruste. Ondergronds is de plant in winterslaap en bovengronds sterven veel vaste planten af. In het voorjaar, wanneer ze weer ontwaken uit hun winterslaap, kunnen ze je hulp goed gebruiken om goed aan het nieuwe seizoen te beginnen. Zo doe je er goed aan om rond half tot eind maart te beginnen met het wegknippen van al ‘t afgestorven blad. Is een plant wat minder mooi geworden, dan is het goed om deze tot vlak boven de grond af te knippen. Dit is niet erg, want de plant zal snel weer uitlopen en zich weer van zijn mooiste kant laten zien.
Mest en compost
De wortels van vaste planten houden over het algemeen van een luchtige bodem. Zo kunnen ze goed ademhalen, want ja, dat doen wortels van planten. Door compost door de grond in je tuin te mengen, wordt de grond een stuk luchtiger. Compost is ook op een zanderige grond een welkome aanvulling, omdat het er dan voor zorgt dat de grond iets compacter wordt en water beter/langer vasthoudt.
Vaste planten kunnen op zijn tijd best een beetje extra voeding gebruiken. Zeker in het voorjaar, wanneer planten volop uitlopen. Dit vraagt energie en door de grond te bemesten krijgen ze net dat beetje extra voeding dat ze nodig hebben. In de zomer volsta je met bijmesten, zodat de planten het goed blijven doen.
Steuntje in de rug
Ach, we hebben allemaal wel eens een steuntje in de rug nodig en dat geldt voor veel vaste planten ook. De bloemstelen dan met name, want die kunnen de ‘last’ van bloemen of vruchten niet altijd dragen. Hierdoor knakken ze, of groeien ze de verkeerde kant op. Een bamboestokje als steun volstaat vaak en is ook nog eens een natuurlijke oplossing.
Uitgebloeide bloemen? Wegknippen!
Wanneer je ziet dat bloemen uitgebloeid zijn of raken, knip ze dan weg. Dit bevordert de bloei, omdat er geen voedingsstoffen naar uitgebloeide bloemen gaat. Bloemen zullen er mooier uitzien en planten zullen uitbundiger bloeien wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert. Let op, want er is een uitzondering. Van sommige planten veranderen uitgebloeide bloemen in zaden, ook wel zaaddozen genoemd. Deze laat je aan de plant zitten, want dit ziet er heel decoratief uit en bovendien doe je vogels hier ook een groot plezier mee.