Het ligt voor de hand om vaste planten in het najaar, kort voor de winter aanbreekt, nog snel even te snoeien. Zo maak je toch immers je tuin winterklaar? Het antwoord op deze vraag is echter een ‘nee’. Wacht met snoeien tot het voorjaar. Eventueel blad dat in de herfst nog aan planten zit, beschermt planten namelijk tegen meer extreme weersomstandigheden, zoals die zich in herfst en winter voor kunnen doen. Afgevallen blad hoeft ook niet direct weggehaald te worden. Tenminste, zolang dit je niet irriteert. Afgevallen blad is niet alleen een voedingsbron voor de bodem, maar ook voor het dierenleven in je tuin. Daarnaast kan afgevallen blad als isolerende laag dienst doen om bepaalde planten tegen kou te beschermen. Heb daarom geduld en snoei pas in het voorjaar, maar niet eerder dan begin maart en niet als het nog vriest.
Wat verstaan we eigenlijk onder snoeien?
Snoeien is meer dan enkel en alleen blad, takken of stengels wegknippen. Snoeien is een secuur karweitje dat je veel oplevert. Planten die goed worden gesnoeid, groeien namelijk vaak mooier, beter en sneller. Voor het overgrote deel van de vaste planten geldt de snoeiregel dat je in het voorjaar de plantresten wegknipt van het vorige tuinseizoen. Gebruik bij het snoeien altijd kwalitatief goed tuingereedschap. Zo maak je ‘mooie wonden’ die snel helen, waardoor de plant minder kwetsbaar is voor ziekten en bacteriën. Je kunt dood blad en dode stengels het best vlak boven de grond afknippen. Vaak zie je in het vroege voorjaar al de eerste nieuwe scheuten aan de plant zitten. Deze knip je uiteraard niet weg, want dit zijn nu net de scheuten die ervoor zorgen dat de plant mooier terugkomt dan ooit tevoren.
Een paar ‘snoeivoorbeelden’
We geven je graag een aantal voorbeelden van hoe bepaalde vaste planten gesnoeid moeten worden. Laten we beginnen met een zeer populaire tuinplant, lavendel. Om te voorkomen dat lavendel ‘verhout’ snoei je deze plant eind maart terug tot vlak boven het dode hout. De plant ziet er nu ietwat triest uit, maar dat duurt maar even en voor je het weet ruik je die typische lavendelgeur weer in je tuin. Bij kerstroos en bergenia zit snoeien ‘m vooral in het verwijderen van lelijk en dood blad. Siergras dat er wat minder mooi uitziet, snoei je terug tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Ditzelfde geldt voor varens. Er zijn ook planten die zo snel groeien dat je ze het hele jaar door kunt snoeien. De welbekende klimop is hier een goed voorbeeld van.
Tot slot is het goed om te weten dat je er goed aan doet om uitgebloeide bloemen direct weg te knippen. De energie van de plant gaat hierdoor niet verloren, maar gaat naar nieuwe en nog bloeiende bloemen. Zo bloeit een plant mooier en langer en in een aantal gevallen beloont de plant je later in het seizoen met een tweede bloeiperiode.