Vaste planten heten niet voor niets vaste planten (winterharde planten). Ze komen elk jaar weer terug en zijn als geen ander in staat om de periode van winterse kou te overleven. Echte survivors dus en daarmee vaste waardes in je tuin die je nooit teleurstellen. Want je kunt er van op aan dat ze jaar in jaar uit weer voor je klaarstaan en je jaar in, jaar uit laten genieten van alle pracht en praal die ze in huis hebben.
Hoe overleven vaste planten de winter?
Vaste planten die de winterse kou jaarlijks overleven worden ook wel winterharde planten genoemd. Wanneer winterharde vaste planten in de winter hun groene (of andere kleur) blad behouden, dan worden ze wintergroene planten genoemd. Voorbeelden van wintergroene planten zijn het purperklokje en het sterke nieskruid. Groot voordeel van wintergroene planten is dat ze in een periode die toch wel te boek staat ‘grauw en saai’, kleur geven aan je tuin. En daarmee natuurlijk ook sfeer.
Om de kou te trotseren en te overleven (ook wel afharden genoemd) zorgen vaste planten ervoor dat ze minder water in zich hebben opgeslagen. Het gevolg van minder water in een plant is dat het suikergehalte in de cellen van de plant toeneemt. Dit kun je zien als een soort antivries, want het hogere suikergehalte in de plant zorgt ervoor dat de plant minder snel of zelfs helemaal niet bevriest.
Waar ben je dan?
In het najaar bereiden vaste planten zich voor op de winterperiode. Bij veel planten lijkt het alsof ze doodgaan, maar niets is minder waar. Planten sterven boven de grond af en sparen zo voeding en energie die ze hard nodig hebben voor het seizoen dat voor hen ligt. Voorbeelden van planten die bovengronds afsterven zijn onder andere de anemoon, het Kaukasisch vergeet-me-nietje en de veelzijdige ‘Delphinium’, die je wellicht ook wel kent onder de naam ‘Ridderspoor’. Je ziet deze planten in de winter dus niet, maar ze zijn er wel degelijk. Goed verstopt onder de grond, maar klaar om in het voorjaar weer het podium te pakken en te shinen als nooit tevoren.
Niet snoeien in het najaar!
Snoei vaste planten nou niet in het najaar, hoe graag je dit misschien ook zou willen. Laat planten gewoon afsterven en laat stengels en blad zoveel mogelijk liggen. Dit dode materiaal is namelijk een bron van voeding voor zowel de bodem als voor het insecten- en dierenleven in je tuin. Daarnaast zorgt dit materiaal voor een natuurlijke isolatielaag die de plant extra bescherming biedt tegen kou en gure winterse neerslag. Let op: planten die je in potten op bijvoorbeeld je terras hebt staan, zijn minder goed bestand tegen vorst. Je kunt deze planten het best op een beschutte plek neerzetten of ze goed inpakken met vliesdoek of door een laag stro op de bodem modder te leggen.