Er zijn meer dan genoeg redenen aan te voeren waarom siergrassen in elke tuin thuis horen. Zo zijn het zeer sterke vaste planten die over het algemeen weinig verzorging en onderhoud vragen. Daarnaast zijn de sierlijk in de wind bewegende bloempluimen op lange stengels een lust voor het oog. En wat dacht je van siergras waarvan het blad van frisgroen in het voorjaar, langzaam verkleurt tot dieprood in het najaar! Bijkomend voordeel van siergrassen is dat deze planten het goed kunnen vinden met andere planten. Kies dus ook voor siergrassen in je border, bijvoorbeeld voor deze:
Molinia caerulea ‘Heidebraut’
Dit siergras wordt ook wel pijpestrootje genoemd en kan flink groot worden. Onder optimale omstandigheden wordt dit siergras wel 1 meter 20 hoog en daarmee komt dit gras op een plek achterin de border het best tot zijn recht. Dit pijpestrootje bloeit langdurig, juli tot en met oktober, en laat dan ranke, bruine halmen zien. Met zelfs het kleinste zuchtje wind bewegen deze al vrolijk heen en weer. Naast de bloeiende halmen is ook het verkleurende blad een meerwaarde van dit siergras.
Pennisetum alopecuroides Moudry
De Nederlandse benaming van dit siergras is ‘lampenpoetsersgras’. Pas in september verschijnen de eerste bloemaren aan de plant, die doorbloeit tot ver in oktober. Knip de uitgebloeide bloemaren pas in het vroege voorjaar af, want ook uitgebloeid hebben ze een hoge decoratieve waarde. Je doet dit siergras een groot plezier door hem een plekje in de zon of halfschaduw te geven.
Panicum virgatum Rehbraun
Net als pijpestrootje kan ook dit siergras behoorlijk groot worden. 80 tot 120 cm hoog is heel gewoon voor dit siergras dat in het Nederlands ook wel vingergras wordt genoemd. Het is met name het blad van deze sterke vaste plant dat de aandacht trekt. In het voorjaar is het blad frisgroen van kleur en hoe meer je richting de herfst gaat, verkleurt het blad naar bruinrood en geel. Van juli tot en met september laat dit siergras zijn bruine bloemaren zien.
Briza media
Met een hoogte van ongeveer 60 tot 80 cm is dit siergras op verschillende plekken in je border in te passen. Dit siergras luistert ook naar Nederlandse benamingen als ‘trilgras’ en ‘bevertjes’. De plant bloeit in de maanden en juni en juli en laat dan zijn bijzondere platten bloemaartjes zien die geel van kleur zijn en op lange, dunne stengels boven het blad uitsteken. Dit siergras is wel winterhard, maar niet wintergroen.
Imperata cylindrica ‘Red Baron’
Dit siergras verdient echt je aandacht, want wat een fraaie plant is dit zeg! De Nederlandse benaming voor dit siergras is ‘Japans bloedgras’ en dit heeft te maken met het blad dat naarmate het seizoen vordert verkleurt van frisrood naar dieprood. Onder optimale omstandigheden bereikt dit siergras een maximale hoogte van 60 tot 80 centimeter. Geef deze plant een plek in zon of halfschaduw, waarbij we je adviseren om ongeveer tien plantjes per vierkante meter te planten.